کتاب های این روزها باب میل کودکان است؟
نویسنده و تصویرگر کتاب کودک می گوید: در دهه هشتاد قالب تصویرگران تمرکزشان روی برنده شدن در جشنواره های خارجی بود و کار را بدون متن می فرستادند به جشنواره ها و پس از دریافت جایزه متن به آن اضافه می شد، همین امر نیز موجب شد تا متن و تصویر آثار با هم هماهنگ نباشد. علاوه بر این تصویر نیز ویژه کودک نبود، امروز شاهد ساختار بهتر تصویرگری کتاب ها هستیم و از نظر رنگ پردازی بیشتر باب میل کودکان است.
به گزارش فیچینو، سمانه قاسمی نویسنده و تصویرگر کتاب کودک، درباره وضعیت ادبیات کودک و نوجوان گفت: یک سری از ناشران که کتاب های جدید منتشر می کنند، روی کیفیت کارها نیز با تمرکز بیشتری فعالیت دارند و رنگ کتاب ها نسبت به گذشته بهتر شده است. هر چند کتاب های ترجمه همچنان در بازار کتاب بیشتر از تالیف دیده می شود، اما در سال های اخیر یک سری از ناشران آثار تالیفی خوبی را منتشر کرده اند که در حد رقابت با آثار تصویرگری خارجی است و کارهای قابل قبولی است که وزن کتاب کودک را سنگین تر کرده است؛ امیدوارم که تالیف بیشتر از ترجمه در بازار نشر دیده شود.
او سپس گفت: خوشبختانه در انتشارات کانون آثار نوقلمان نسبت به سایر ناشران بیشتر دیده می شود، اما این نسبت به آنچه که از کانون انتظار می رود همچنان اندک است و به نظرم کانون پرورش فکری باید روی تصویرگری آثار بیشتر کار کند.
قاسمی در پاسخ به این پرسش که تصویرگران کتاب کودک تا چه اندازه به دنیای کودکان امروز نزدیک هستند، توضیح داد: خوشبختانه اتفاق خوبی که رخ داده این است که بعد از یک دوره ای به ویژه در یک دهه اخیر تصویرگران، بیشتر به بازار ایران توجه کردند. در دهه هشتاد قالب تصویرگران تمرکزشان روی برنده شدن در جشنواره های خارجی بود و کار را بدون متن می فرستادند به جشنواره ها و پس از دریافت جایزه متن به آن اضافه می شد، همین امر نیز موجب شد تا متن و تصویر آثار با هم هماهنگ نباشد. علاوه بر این تصویر نیز ویژه کودک نبود. اما از یک سالی به بعد آنقدر حجم اتفاق هایی از این دست زیاد شد که خود مولفان و تصویرگران متوجه این کمبود در بازار کتاب شدند و امروز شاهد ساختار بهتر تصویرگری کتاب ها هستیم و از نظر رنگ پردازی بیشتر باب میل کودکان است. ضمن این که در تصویرسازی ها از حس هنری بزرگسالانه کم شد و بیشتر به درک کودک توجه شد که این پیشرفت خوبی است. ضمن این که نسل جدید تصویرگران واقع گراتر وارد این عرصه شدند.
نویسنده کتاب «چرخ چرخ بچرخان» همچنین درباره ورود کتاب های الکترونیک و نسخه دیجیتالی آثار و تاثیر آن بر عرصه تصویرگری بیان کرد: ما افزونه به کتاب داریم و عروسک به آن معنا در حوزه کتاب کودک نداریم. اما یک سری از کتاب ها همراه با لوح فشرده فیزیکی هستند و یا «کیو ار کد» پشت جلد آثار هست. به نظرم این اتفاق ها تاثیری روی تصویرگری نداشته است، اما تعدادی از ناشران کتاب هایی تولید می کنند که هم با کیفیت است و هم چیزی به کتاب افزوده اند که می توان آن را در دسته اسباب بازی ها قرار داد. البته بیشتر این آثار خارجی است و ترجمه می شود و در پایان با کیفیت خوب نیز چاپ می شود. این بخش از کتاب کودک و بخصوص خردسال که بیشتر تمایل به این سمت دارد به بخش تالیف باید افزوده شود و از سوی دیگر نیز هنرمندان خودمان باید تالیف و تصویرگری این کتاب ها را انجام دهند که حمایت ناشر در این زمینه بسیار اهمیت دارد.
قاسمی در پایان درباره آینده کتاب و ادبیات کودک گفت: من آینده را خوب می بینم و به نظرم کتاب همچنان فروش دارد و کودک و نوجوان به کتاب علاقه مند است چرا که سرگرم شان می کند. این را والدین نیز به خوبی درک کرده اند و به سمت کتاب گرایش دارند. کمی مشکلات مالی در بازار کتاب وجود دارد که همواره بوده و باید به نوعی این مشکل ازسوی مدیران حل شود. امیدوارم که بچه ها روز به روز کتاب خوان تر شوند.
سی وپنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران 19 تا 29 اردیبهشت 1403 در مصلی امام خمینی(ره) برگزار می شود و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز در این نمایشگاه با آثار خود حضور دارد.
پایان خبر فیچینو
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "کتاب های این روزها باب میل کودکان است؟" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "کتاب های این روزها باب میل کودکان است؟"، کلیک کنید.