خلاصه کتاب برنامه نویسی iOS – مقدماتی تا پیشرفته (قنبری)

خلاصه کتاب آموزش برنامه نویسی IOS (سطح مقدماتی تا پیشرفته) ( نویسنده حمیدرضا قنبری )
به دنبال یک راهنمای کامل برای یادگیری برنامه نویسی iOS از صفر تا صد هستید؟ کتاب «آموزش برنامه نویسی iOS (سطح مقدماتی تا پیشرفته)» نوشته حمیدرضا قنبری، دقیقا همان منبعی است که نیاز دارید. این کتاب، مسیری روشن و گام به گام را برای ورود به دنیای جذاب توسعه اپلیکیشن های آیفون و آی پد پیش روی شما می گذارد.
حتما شما هم دیدید که چقدر زندگی مون با اپلیکیشن ها گره خورده. از تاکسی گرفتن و غذا سفارش دادن گرفته تا کلی کارهای بانکی و سرگرمی، همه و همه توی گوشی های هوشمند ما جا خوش کردن. توی این بین، اپل با اکوسیستم قوی و کاربران وفادارش، سهم بزرگی از بازار رو در اختیار داره. خب، طبیعیه که بازار کار توسعه دهنده های iOS هم حسابی داغه و هر روز بیشتر هم میشه. اگه همیشه دوست داشتید یه روزی اپلیکیشن خودتون رو بسازید یا وارد این بازار پردرآمد بشید، یادگیری برنامه نویسی iOS یه انتخاب عالیه.
توی این مسیر، پیدا کردن یه منبع آموزشی خوب و کامل که از مقدماتی ترین چیزها شروع کنه و تا مفاهیم پیشرفته پیش بره، خیلی مهمه. کتاب «آموزش برنامه نویسی iOS (سطح مقدماتی تا پیشرفته)» اثر حمیدرضا قنبری، یکی از همین منابع ارزشمنده که خیلی ها بهش اعتماد کردن. ما توی این مقاله، یه خلاصه حسابی و تحلیلی از این کتاب رو براتون آماده کردیم تا قبل از اینکه سراغش برید، یه دید کلی و عمیق از محتواش به دست بیارید. اینجا قرار نیست فقط یه معرفی خشک و خالی از کتاب ببینید، بلکه می خوایم بهتون بگیم این کتاب دقیقا چی داره، چطور به دردتون می خوره و چطوری می تونه سکوی پرتاب شما به دنیای توسعه iOS باشه.
چرا باید به فکر یادگیری برنامه نویسی iOS باشید؟
دنیای امروز، دنیای اپلیکیشن هاست! کافیه یه نگاهی به گوشی هاتون بندازید تا ببینید چقدر از کارهای روزمره مون رو با اپلیکیشن ها انجام میدیم. از همون لحظه ای که صبح بیدار می شیم و آب و هوا رو چک می کنیم تا وقتی که شب می خوابیم و یه فیلم می بینیم، اپلیکیشن ها همراه ما هستن. تو این بازار داغ، پلتفرم iOS اپل با اون رابط کاربری زیبا و کاربری آسانش، همیشه جایگاه ویژه ای داشته و تعداد کاربرای میلیونی اش هر روز بیشتر هم میشه. طبیعتاً با این حجم از کاربر، نیاز به برنامه نویس های حرفه ای iOS هم بیشتر از همیشه حس میشه.
یادگیری برنامه نویسی iOS می تونه براتون یه دریچه جدید به بازار کار باز کنه. از استخدام توی شرکت های بزرگ و استارتاپ های نوپا گرفته تا راه اندازی کسب وکار خودتون و ساختن اپلیکیشن هایی که ایده های خلاقانه شما رو به واقعیت تبدیل می کنن. این حوزه هم از نظر درآمدی جذابه و هم بهتون این امکان رو میده که چیزی رو خلق کنید که میلیون ها نفر ازش استفاده می کنن. حالا اگه اینقدر به فکر یادگیری هستید، کتاب «آموزش برنامه نویسی iOS (سطح مقدماتی تا پیشرفته)» نوشته حمیدرضا قنبری، یه انتخاب منطقیه. این کتاب مثل یه نقشه راه عمل می کنه و به شما کمک می کنه تا از ابتدایی ترین مفاهیم تا مراحل ساخت یه اپلیکیشن رو یاد بگیرید.
هدف ما توی این مقاله اینه که بهتون یه دید کلی و در عین حال عمیق از محتوای این کتاب بدیم. می خوایم بهتون بگیم این کتاب شامل چه چیزهایی میشه، چه مباحثی رو پوشش میده و آیا می تونه نیازهای شما رو برای یادگیری برنامه نویسی iOS برطرف کنه یا نه. این خلاصه و تحلیل، فراتر از یه معرفی ساده است و کمک می کنه با چشم بازتری تصمیم بگیرید که آیا این کتاب برای مسیر یادگیری شما مناسبه یا نه.
نگاهی به نویسنده و ناشر: حمیدرضا قنبری و انتشارات دیباگران تهران
وقتی می خواید یه کتاب آموزشی رو انتخاب کنید، شناخت نویسنده و ناشر همون قدر مهمه که خود محتوای کتاب. چون اینا نشون میدن که با یه منبع معتبر و قابل اعتماد طرف هستید یا نه. بریم ببینیم درباره نویسنده و ناشر این کتاب چه اطلاعاتی داریم.
حمیدرضا قنبری، نویسنده این کتاب، یکی از افرادی هست که سال هاست توی حوزه برنامه نویسی فعالیت می کنه. تجربه ایشون توی زمینه آموزش و نوشتن کتاب های تخصصی، باعث شده تا بتونن مطالب رو به شکلی ساده و قابل فهم برای دانشجوها و علاقه مندان به برنامه نویسی ارائه بدن. وقتی اسم یه نویسنده باسابقه روی یه کتابه، این حس اطمینان به آدم دست میده که محتواش دقیق، کاربردی و به روز هست. رویکرد آموزشی آقای قنبری همیشه بر پایه ترکیب تئوری و عملی بوده تا خواننده فقط مفاهیم رو حفظ نکنه، بلکه بتونه اونا رو توی پروژه های واقعی هم پیاده سازی کنه.
اما درباره ناشر این کتاب، موسسه فرهنگی هنری دیباگران تهران، باید بگم که این موسسه یه اسم آشنا توی صنعت نشر کتاب های تخصصی و آموزشی کامپیوتر و فناوری اطلاعاته. دیباگران تهران سال هاست که با انتشار کتاب های باکیفیت و جامع، تونسته جایگاه خودش رو توی بازار کتاب ایران تثبیت کنه. اگه شما هم اهل مطالعه کتاب های تخصصی باشید، حتما حداقل یک بار اسم دیباگران به گوشتون خورده یا حتی یکی از کتاب هاشون رو خوندید. این انتشارات همیشه سعی کرده که جدیدترین مباحث و تکنولوژی ها رو پوشش بده و کتاب هایی رو منتشر کنه که واقعا به درد مخاطب می خورن. همین سابقه ی درخشان دیباگران تهران، خودش یه مهر تایید روی کیفیت این کتابه.
همکاری یک نویسنده باتجربه مثل حمیدرضا قنبری با ناشری معتبر مثل دیباگران تهران، این اطمینان رو به شما میده که با یه محصول آموزشی قوی و استاندارد روبه رو هستید. این ترکیب، نویدبخش یک منبع جامع و مطمئن برای یادگیری برنامه نویسی iOS از پایه ترین مفاهیم تا سطوح پیشرفته است.
آیا این کتاب برای شماست؟ مخاطب هدف کتاب
شاید براتون سوال باشه که این کتاب دقیقا برای کی نوشته شده؟ یعنی من که می خوام برنامه نویسی iOS رو یاد بگیرم، این کتاب به کارم میاد؟ یا اگه یه برنامه نویس با تجربه تو یه زبان دیگه هستم، می تونم ازش استفاده کنم؟ اجازه بدید دقیق تر بررسی کنیم که کتاب «آموزش برنامه نویسی iOS (سطح مقدماتی تا پیشرفته)» برای چه کسانی طراحی شده و چه کسی بیشترین بهره رو ازش می بره.
اول از همه، این کتاب برای مبتدیان مطلق در برنامه نویسی یه موهبته. اگه تا حالا حتی یک خط کد هم ننوشتید ولی دلتون میخواد وارد دنیای جذاب توسعه اپلیکیشن های iOS بشید، این کتاب از پایه و اساس شروع می کنه. یعنی لازم نیست هیچ پیش زمینه ای از برنامه نویسی داشته باشید. مفاهیم به زبون ساده و مرحله به مرحله توضیح داده میشن تا هیچ ابهامی براتون باقی نمونه. نویسنده فرض رو بر این گذاشته که شما هیچ چیزی از برنامه نویسی نمی دونید و همین باعث میشه افراد تازه کار خیلی راحت با مطالب ارتباط برقرار کنن.
دومین گروه هدف، دانشجویان رشته های کامپیوتر و فناوری اطلاعات هستن. معمولا توی دانشگاه ها، مباحث تئوری زیاد آموزش داده میشه ولی وقتی نوبت به کار عملی و ساخت یه چیز واقعی میرسه، دانشجوها حس می کنن یه چیزی کمه. این کتاب دقیقا همون نقطه رو پر می کنه. با مثال های عملی و پروژه های کوچیکی که داره، به دانشجوها کمک می کنه تا مفاهیم تئوری رو توی دنیای واقعی پیاده سازی کنن و حسابی دستشون راه بیفته. می تونم بگم این کتاب یه منبع عملی و ساختاریافته برای یادگیری Swift و iOS هست.
گروه بعدی، برنامه نویسان باتجربه در سایر زبان ها هستن. شاید شما یه برنامه نویس وب، یا برنامه نویس اندروید باشید و حالا دلتون میخواد حوزه توسعه iOS رو هم یاد بگیرید. این کتاب هم براتون مفیده. با اینکه از پایه شروع می کنه، اما به خاطر پوشش جامع مباحث و پرداختن به نکات کاربردی Swift و Xcode، می تونه یه مرجع خوب برای مهاجرت از زبان های دیگه به iOS باشه. البته ممکنه بعضی از بخش های مقدماتی براشون تکراری باشه، ولی با سرعت بیشتری می تونن ازشون عبور کنن و به بخش های پیشرفته تر برسن.
و در آخر، اگه جوایای شغل در حوزه توسعه موبایل هستید و دنبال یه راهنمایی برای انتخاب بهترین منابع آموزشی می گردید، این کتاب می تونه انتخاب خوبی باشه. همچنین، برای کسانی که قصد خرید کتاب رو دارن ولی می خوان مطمئن بشن محتوای کتاب با نیازها و سطح دانششون همخوانی داره، این خلاصه و تحلیل دقیق، تصمیم گیری رو راحت تر می کنه. ویژگی از مقدماتی تا پیشرفته توی عنوان کتاب، خودش گویای اینه که این اثر سعی داره یه طیف وسیع از مخاطبین رو پوشش بده و برای هر کسی که می خواد توی این مسیر قدم برداره، یه منبع قابل اعتماد باشه.
قلب تپنده توسعه iOS: زبان برنامه نویسی سوئیفت (Swift)
اگه قرار باشه یه اپلیکیشن iOS بسازید، باید با قلب تپنده این اکوسیستم، یعنی زبان برنامه نویسی Swift آشنا بشید. این کتاب هم بخش بزرگی از تمرکزش رو روی همین زبان گذاشته. اجازه بدید بیشتر توضیح بدم.
سوئیفت چیه و چرا اینقدر برای iOS مهمه؟
سوئیفت رو اپل توی سال 2014 معرفی کرد و اومد که جای Objective-C رو بگیره، یا حداقل یه رقیب قدر برای اون باشه. فکر کنید اپل اومد و یه زبان برنامه نویسی جدید ساخت که هم باحال تر باشه، هم نوشتن کد توش راحت تر باشه و هم جلوی خیلی از خطاهای رایج رو بگیره. هدف اصلیشون این بود که برنامه نویس ها بتونن با سرعت بیشتری اپلیکیشن های امن تر و پرفورمنس بالاتری رو بسازن. سوئیفت مثل یه نفس تازه برای برنامه نویس های اپل بود.
خب، چرا اینقدر مهمه؟ چون امنیت بالایی داره، یعنی موقع کدنویسی خیلی جلوی اشتباهات رو می گیره. سرعتش هم بالاست و کدها خیلی سریع تر اجرا میشن. خوانایی کدها هم عالیه، یعنی اگه شما یه کد سوئیفت بنویسید، بقیه برنامه نویس ها هم خیلی راحت می تونن بفهمن چی نوشتید و این تو پروژه های گروهی یه مزیت بزرگه. تازه، جلوی خطاهای رایج رو هم می گیره و همین باعث میشه دیباگ کردن (پیدا کردن و رفع اشکال) خیلی آسون تر بشه. سوئیفت یه زبان توسعه پذیره، یعنی میتونی سیستم رو روی انواع ساختارها و کلاس ها اعمال کنی و به قول معروف دستت توی کدنویسی بازه. این زبان واقعاً یه تغییر بزرگ تو پارادایم های برنامه نویسی iOS ایجاد کرد. توی کتاب حمیدرضا قنبری هم این ویژگی ها و اهمیت سوئیفت به خوبی توضیح داده شده.
شاید بگید پس Objective-C چی میشه؟ خب، Objective-C زبان قدیمی تر اپل بود و هنوز هم خیلی از اپلیکیشن ها باهاش نوشته شدن. سوئیفت طوری طراحی شده که بتونه با کدهای Objective-C هم کار کنه (به این میگن Interoperability). این یعنی برنامه نویس ها لازم نیست نگران باشن که پروژه های قدیمی شون به درد نخور میشه. این کتاب هم یه نگاه گذرا به Objective-C و نحوه تعاملش با Swift میندازه تا اگه یه وقتی نیاز شد، بدونید داستان از چه قراره.
محیط برنامه نویسی Xcode: اولین قدم ها برای شروع کدنویسی
برای اینکه بتونید با Swift کد بزنید و اپلیکیشن iOS بسازید، نیاز به یه محیط توسعه یکپارچه (IDE) دارید که اسمش Xcode هست. Xcode مثل کارگاه برنامه نویسی شماست؛ جایی که کد می نویسید، اپلیکیشن تون رو طراحی می کنید، تستش می کنید و اگه مشکلی داشت، برطرفش می کنید.
این کتاب یه بخش مفصل به Xcode اختصاص داده. از همون اول که چطور Xcode رو نصب کنید و یه پروژه جدید بسازید، تا ریزه کاری های کار باهاش. یاد می گیرید که چطور فایل های پروژه رو مدیریت کنید، چطور ابزارهای مختلف Xcode رو بشناسید و ازشون استفاده کنید. فصل های مربوط به Xcode توی این کتاب، دقیقا به شما کمک می کنه که با این محیط قدرتمند دوست بشید و باهاش راحت کار کنید. یادگیری Xcode همون قدر برای توسعه iOS مهمه که یادگیری خود Swift. چون اگه ابزار کار رو نشناسید، هر چقدر هم که کدنویسی بلد باشید، نمی تونید اپلیکیشن های حرفه ای بسازید.
درس به درس با کتاب: مروری بر سرفصل های اصلی آموزش iOS
حالا که با اهمیت سوئیفت و Xcode آشنا شدیم، بریم سراغ بخش هیجان انگیز ماجرا: سرفصل های اصلی کتاب. این کتاب طوری طراحی شده که شما رو از همون قدم اول، یعنی الفبای برنامه نویسی، تا مراحل ساخت یه رابط کاربری ساده همراهی کنه. هر درسنامه مثل یه آجره که روی آجرهای قبلی گذاشته میشه و به این ترتیب، کم کم ساختمان دانش شما رو می سازه. بریم ببینیم توی هر بخش، قراره چی یاد بگیرید.
بخش اول: آشنایی با الفبای برنامه نویسی و ساختارهای داده در سوئیفت
این بخش، ستون فقرات یادگیری شماست. اگه این مفاهیم رو خوب یاد بگیرید، دیگه برای ادامه مسیر مشکلی نخواهید داشت.
-
درسنامه اول: مقدمه ای بر زبان سوئیفت
اولین قدم، آشنایی با خود سوئیفته. اینجا یاد می گیرید که سوئیفت اصلا چی هست، چرا به وجود اومده و چه مزایایی نسبت به زبان های دیگه داره. مثل یه مقدمه برای ورود به یه دنیای جدیده که باید قوانین و داستانش رو اول بدونید.
-
درسنامه دوم: آشنایی با رشته ها
توی برنامه نویسی، خیلی با متن و حروف سروکار دارید. «رشته ها» (Strings) همون متن ها هستن. اینجا یاد می گیرید که چطور متن ها رو تعریف کنید، اونا رو بهم بچسبونید یا بخش هاییشون رو جدا کنید و کلی عملیات پایه دیگه روی اونا انجام بدید. مثلا چطور یه اسم یا یه آدرس رو توی برنامه تون ذخیره کنید.
-
درسنامه سوم: متغیرها و ثابت ها
«متغیر» و «ثابت» دو تا مفهوم اساسی توی برنامه نویسی هستن. متغیر مثل یه ظرفه که محتویاتش عوض میشه (مثل سن یا موجودی حساب) و ثابت مثل یه ظرفه که محتویاتش عوض نمیشه (مثل تاریخ تولد). اینجا یاد می گیرید که کی از
var
استفاده کنید و کی ازlet
، و تفاوت هاشون چی هست. این از اون چیزاییه که اگه خوب بفهمید، بعدها دچار دردسر نمیشید. -
درسنامه چهارم: انواع مجموعه
گاهی اوقات شما به جای یه دونه اطلاعات، با یه عالمه اطلاعات سروکار دارید که باید اونا رو کنار هم نگه دارید. اینجا با «آرایه ها» (Arrays)، «دیکشنری ها» (Dictionaries) و «مجموعه ها» (Sets) آشنا میشید. مثلا اگه بخواید لیست اسم دوستانتون رو داشته باشید، آرایه به کارتون میاد. اگه بخواید برای هر دوست یه شماره تلفن هم ذخیره کنید، دیکشنری مناسبه.
-
درسنامه پنجم: شرط ها در SWIFT
برنامه ها معمولا هوشمندانه عمل می کنن. یعنی اگه فلان اتفاق افتاد، این کار رو بکن؛ اگه نه، یه کار دیگه بکن. «شرط ها» (Conditions) مثل
if/else
وswitch
به شما کمک می کنن که این منطق رو توی برنامه تون پیاده سازی کنید. مثلا اگه کاربر سنش بالای ۱۸ بود، بهش اجازه ورود بده. -
درسنامه ششم: نحوه ساخت یک کلاس
«برنامه نویسی شی گرا» (Object-Oriented Programming – OOP) یه روش پرکاربرد توی برنامه نویسیه. اینجا با مفهوم «کلاس» (Class) و «شیء» (Object) آشنا میشید. کلاس مثل یه نقشه برای ساختن چیزهای مختلفه و شیء همون چیز ساخته شده است. این درسنامه بهتون یاد میده چطور ویژگی ها (Properties) و کارهایی (Methods) که هر شیء می تونه انجام بده رو تعریف کنید.
-
درسنامه هشتم: ترکیب و تبدیل متغیرها
توی برنامه نویسی ممکنه لازم بشه که یه نوع داده رو به یه نوع دیگه تبدیل کنید (مثلا یه عدد رو به متن تبدیل کنید) یا بررسی کنید که آیا یه شیء از یه نوع خاصی هست یا نه. به این میگن
Type Casting
وType Conversion
. اینجا یاد می گیرید چطور این کار رو ایمن و درست انجام بدید. -
درسنامه نهم: رشته ها و اعداد در یک برنامه
این درسنامه بهتون یاد میده که چطور متن ها و اعداد رو توی برنامه تون با هم ترکیب کنید و باهاشون کار کنید. مثلا چطور یه عدد رو کنار یه متن نمایش بدید یا یه عدد رو از توی یه متن استخراج کنید و باهاش عملیات ریاضی انجام بدید.
بخش دوم: کنترل جریان برنامه و توابع: پایه های منطق برنامه نویسی
حالا که الفبا رو یاد گرفتیم، وقتشه یاد بگیریم چطور برنامه هامون رو هوشمندتر کنیم و کدهای قابل استفاده مجدد بنویسیم.
-
درسنامه دهم: آرایه ها
اگه توی درسنامه چهارم با آرایه ها آشنا شدید، اینجا عمیق تر میشید. یاد می گیرید که چطور روی آرایه ها عملیات پیشرفته انجام بدید، مثلا چطور آیتم ها رو اضافه یا حذف کنید، ترتیبشون رو عوض کنید یا دنبال یه آیتم خاص بگردید. متدهای کاربردی روی آرایه ها رو هم اینجا یاد می گیرید.
-
درسنامه یازدهم: دیکشنری ها
دیکشنری ها مثل یه دفترچه تلفن می مونن؛ برای هر اسم (کلید)، یه شماره (مقدار) وجود داره. توی این درسنامه، یاد می گیرید چطور دیکشنری بسازید، چطور مقادیر رو اضافه، حذف یا به روزرسانی کنید و چطور ازشون توی برنامه تون استفاده کنید.
-
درسنامه دوازدهم و سیزدهم: حلقه های تکرار (FOR – IN و FOR- LOOP)
گاهی لازمه یه کاری رو چند بار تکرار کنید. مثلا می خواید برای هر آیتم توی یه لیست، یه کاری انجام بدید. «حلقه های تکرار» (Loops) مثل
for-in
وfor-loop
دقیقا برای همین کارن. اینجا با انواع حلقه ها و کاربرد هر کدوم آشنا میشید و یاد می گیرید چطور باهاشون توی زمان کدنویسی صرفه جویی کنید. -
درسنامه چهاردهم: دیکشنری ها و حلقه FOR – IN
توی این درسنامه، با مثال های عملی و کاربردی یاد می گیرید که چطور دیکشنری ها رو با حلقه ها ترکیب کنید. مثلا چطور تک تک آیتم های یه دیکشنری رو بررسی کنید یا روی اونا عملیاتی انجام بدید. این ترکیب توی برنامه نویسی خیلی کاربردیه.
-
درسنامه پانزدهم و شانزدهم: عملگرهای مقایسه ای و منطقی
توی شرط ها و حلقه ها، نیاز به «عملگرهای مقایسه ای» (مثل
==
برای برابری،!=
برای نابرابری،>
وبرای بزرگتر و کوچکتر) و «عملگرهای منطقی» (مثل
&&
برای و،||
برای یا و!
برای نه) دارید. اینجا بهتون یاد میده که چطور از این عملگرها استفاده کنید تا منطق برنامه تون رو دقیق تر بنویسید. -
درسنامه هفدهم: آشنایی با FUNC
«توابع» (Functions) یه بخش خیلی مهمه. فکر کنید یه کاری رو قراره چند بار توی برنامه تون انجام بدید. به جای اینکه هر بار اون کد رو دوباره بنویسید، میاید یه تابع می سازید و هر وقت لازم بود، فقط اون تابع رو صدا می زنید. اینجا یاد می گیرید چطور تابع تعریف کنید، چطور پارامتر بهش بدید و چطور یه مقدار رو ازش برگردونید. توابع کدنویسی رو مرتب تر و قابل استفاده مجدد می کنن.
-
درسنامه هجدهم: PROPERTY
وقتی با کلاس ها و اشیاء کار می کنید، اونا «ویژگی هایی» (Properties) دارن. مثلا یه ماشین (شیء) ویژگی هایی مثل رنگ، مدل و سرعت داره. توی سوئیفت، انواع مختلفی از پراپرتی ها رو داریم مثل
Stored Properties
(که مقدار رو ذخیره می کنن) وComputed Properties
(که مقدار رو محاسبه می کنن). این درسنامه بهتون یاد میده چطور از اینا توی کلاس هاتون استفاده کنید.
بخش سوم: ورود به دنیای ساخت اپلیکیشن و طراحی رابط کاربری iOS
خب، حالا که با پایه های سوئیفت آشنا شدیم، وقتشه وارد دنیای واقعی ساخت اپلیکیشن بشیم و یاد بگیریم چطور با رابط کاربری (UI) سروکار داشته باشیم.
-
درسنامه نوزدهم: نکات و ترفندهای محیط توسعه XCODE
همونطور که گفتیم، Xcode ابزار اصلی شماست. توی این درسنامه، فراتر از معرفی اولیه، به نکات و ترفندهای پیشرفته تر کار با Xcode می پردازید. این بخش بهتون کمک می کنه که سریع تر و با کارایی بیشتری توی محیط Xcode کدنویسی کنید و از تمام قابلیت هاش نهایت استفاده رو ببرید.
-
درسنامه بیستم: زبان Objective-C و جایی که هنوز در iOS کاربرد داره
با اینکه سوئیفت جای Objective-C رو گرفته، اما هنوز هم ممکنه با کدهای Objective-C توی پروژه های قدیمی تر برخورد کنید. این درسنامه یه نگاهی گذرا به Objective-C میندازه و بهتون نشون میده که چطور می تونید کدهای نوشته شده با این زبان رو توی پروژه های سوئیفت تون استفاده کنید. این دانش بهتون کمک می کنه تا توی پروژه های بزرگ تر و قدیمی تر هم بتونید فعالیت کنید.
-
درسنامه بیست و یکم: ایجاد یک Delegate: الگوی پرکاربرد iOS
«دیلیگیت» (Delegate) یکی از الگوهای طراحی پرکاربرد توی توسعه iOS هست. این الگو به دو تا شیء اجازه میده با هم ارتباط برقرار کنن و وظایف رو به هم محول کنن. مثلا یه جدول اطلاعات (Table View) می تونه دیلیگیت خودش رو صدا بزنه تا بهش بگه کاربر روی کدوم ردیف کلیک کرده. فهمیدن این مفهوم برای نوشتن کدهای تمیز و قابل نگهداری توی iOS خیلی حیاتیه و این کتاب به خوبی اون رو توضیح میده.
-
درسنامه بیست و دوم و بیست و سوم: المان های رابط کاربری (UI ELEMENTS) و ساخت UI ساده
بالاخره رسیدیم به بخش جذاب طراحی ظاهر اپلیکیشن! «المان های رابط کاربری» (UI Elements) همون دکمه ها، برچسب ها (Labels)، فیلدهای متنی (Text Fields) و چیزهایی هستن که کاربر باهاشون سروکار داره. اینجا یاد می گیرید که چطور این المان ها رو توی اپلیکیشن تون قرار بدید و باهاشون یه رابط کاربری ابتدایی اما کاربردی بسازید. این بخش کاملا عملیه و بهتون کمک می کنه اولین قدم ها رو توی طراحی ظاهر اپلیکیشن تون بردارید.
-
درسنامه بیست و چهارم: وصل کردن UI به کدهای برنامه تون (CODE SOURCE)
خب، ظاهر اپلیکیشن رو ساختیم، حالا چطور کاری کنیم که وقتی کاربر روی یه دکمه کلیک می کنه، یه اتفاقی بیفته؟ اینجا با مفاهیم
IBOutlet
وIBAction
آشنا میشید.IBOutlet
بهتون اجازه میده المان های بصری رو به کدتون وصل کنید وIBAction
هم بهتون کمک می کنه تا وقتی کاربر با اون المان تعامل کرد (مثلا روی دکمه کلیک کرد)، یه تابع خاصی توی کدتون اجرا بشه. این بخش پازل رو کامل می کنه و بهتون یاد میده چطور ظاهر رو به منطق برنامه متصل کنید. -
درسنامه بیست و پنجم: DELETE و EDIT در SWIFT: عملیات پایه روی رابط کاربری
این درسنامه بهتون یاد میده که چطور عملیات پایه مثل حذف کردن یا ویرایش کردن آیتم ها رو توی رابط کاربری اپلیکیشن تون پیاده سازی کنید. مثلا چطور یه آیتم رو از یه لیست حذف کنید یا اطلاعاتش رو تغییر بدید. اینا عملیاتی هستن که تقریبا توی هر اپلیکیشنی بهشون نیاز پیدا می کنید و یادگیریشون خیلی کاربردیه.
این کتاب با پوشش جامع و قدم به قدم خود، از اولین خطوط کدنویسی در Swift تا طراحی رابط کاربری و اتصال آن به منطق برنامه، یک مسیر یادگیری کامل و خودآموز را برای علاقه مندان به توسعه iOS فراهم می کند.
نقاط قوت برجسته کتاب حمیدرضا قنبری: چرا این کتاب رو باید خوند؟
تا اینجا یه دید کلی از محتوای کتاب به دست آوردیم، اما بریم سراغ اینکه دقیقا چرا این کتاب می تونه انتخاب خوبی برای شما باشه و چه نقاط قوتی داره که اون رو از بقیه متمایز می کنه.
-
پوشش جامع و گام به گام از مفاهیم پایه تا پیشرفته: شاید مهم ترین ویژگی این کتاب همین باشه که از صفر شروع می کنه. یعنی اگه هیچی از برنامه نویسی نمی دونید، این کتاب دستتون رو می گیره و پله پله باهاتون میاد جلو. از تعریف ساده متغیرها و ثابت ها گرفته تا مباحث پیچیده تر مثل کار با Delegateها و طراحی UI. این رویکرد گام به گام باعث میشه هیچوقت احساس نکنید مطالب براتون سنگینه و همیشه حس کنید در حال پیشرفت هستید. این جامعیت برای کسانی که می خوان یه منبع خودآموز داشته باشن، عالیه.
-
زبان شیوا و روان: از اونجایی که این کتاب توسط دیباگران تهران منتشر شده، میشه انتظار داشت که زبانی ساده، روان و قابل فهم داشته باشه. نویسنده سعی کرده از اصطلاحات پیچیده و نامفهوم دوری کنه و مفاهیم رو با زبانی محاوره ای و دوستانه توضیح بده. این ویژگی کمک می کنه که خواننده خسته نشه و بتونه به راحتی با متن ارتباط برقرار کنه. فرض کنید دارید با یه معلم خصوصی صحبت می کنید که همه چیز رو به زبون خودمونی براتون توضیح میده، حس کتاب خوندن همچین چیزیه.
-
ترکیب تئوری و عملی: همونطور که از عنوان آموزش برنامه نویسی و وجود درسنامه ها مشخصه، این کتاب فقط به تئوری نمی پردازه. در کنار توضیح مفاهیم، مثال های عملی و کدهای کاربردی هم ارائه میده. این ترکیب تئوری و عملی باعث میشه که شما هم مفهوم رو از نظر تئوری درک کنید و هم یاد بگیرید چطور اونو توی پروژه های واقعی پیاده سازی کنید. برنامه نویسی رو باید با دست کد زد و این کتاب این فرصت رو به شما میده.
-
قابلیت خودآموزی و مناسب برای افراد بدون پیش زمینه: این کتاب طوری نوشته شده که هر کسی، حتی بدون هیچ پیش زمینه قبلی از برنامه نویسی، بتونه ازش استفاده کنه. یعنی نیازی نیست حتما کلاس برید یا یه استاد بالا سرتون باشه. با کمی پشتکار و تمرین، خودتون به راحتی می تونید تمام مطالب رو یاد بگیرید و پیشرفت کنید. این ویژگی برای کسانی که فرصت کلاس رفتن ندارن یا ترجیح میدن با سرعت خودشون یاد بگیرن، یه امتیاز بزرگه.
-
انتشارات معتبر (دیباگران تهران): همونطور که قبلاً هم گفتم، دیباگران تهران یکی از ناشران باسابقه و معتبر در زمینه کتب آموزشی کامپیوتره. این اعتبار ناشر، خودش تضمینی بر کیفیت محتوایی و نگارشی کتابه. شما مطمئن هستید که مطالبی که می خونید، مورد تایید متخصصان این حوزه قرار گرفته و استانداردهای لازم رو داره.
با رویکرد خودآموزی و پوشش جامع از مبانی تا نکات کاربردی، کتاب حمیدرضا قنبری به خوبی توانسته نیاز برنامه نویسان تازه کار و علاقه مندان به توسعه iOS را برطرف کند و پلی محکم بین تئوری و عمل بسازد.
در نهایت، آیا این کتاب به کار شما می آید؟ (جمع بندی و توصیه ها)
خب، رسیدیم به آخر بحثمون. با توجه به تمام چیزهایی که تا الان گفتیم، شاید براتون سوال باشه که آیا این کتاب واقعاً برای شما مناسبه و می تونید ازش بهره ببرید؟ بیاین یه جمع بندی نهایی داشته باشیم تا بتونید با خیال راحت تصمیم بگیرید.
اگه شما یکی از این گروه ها هستید، شک نکنید که کتاب «آموزش برنامه نویسی iOS (سطح مقدماتی تا پیشرفته)» برای شما نوشته شده:
- اگه مبتدی مطلق هستید و تا حالا کدنویسی رو تجربه نکردید ولی علاقه مندید وارد دنیای جذاب توسعه اپلیکیشن های iOS بشید.
- اگه دانشجوی رشته های کامپیوتر یا فناوری اطلاعات هستید و دنبال یه منبع عملی و کاربردی برای یادگیری Swift و Xcode می گردید تا دانش تئوری تون رو تکمیل کنید.
- اگه برنامه نویس با تجربه در زبان های دیگه هستید و قصد دارید به حوزه توسعه iOS مهاجرت کنید یا این مهارت رو به مجموعه تون اضافه کنید.
- اگه به دنبال یه منبع خودآموز جامع هستید که مرحله به مرحله و با زبانی روان شما رو از مقدماتی تا پیشرفته همراهی کنه.
این کتاب مثل یه دوست و راهنما می تونه قدم های اول شما رو توی این مسیر محکم برداره. با اینکه ممکنه کتاب سال ۱۳۹۸ منتشر شده باشه و نسخه های جدیدتری از Swift یا Xcode اومده باشه، اما مفاهیم پایه ای که توی این کتاب آموزش داده میشه (مثل متغیرها، توابع، حلقه ها و ساختارهای داده) ثابت هستن و هیچ وقت قدیمی نمیشن. اینا همون الفبایی هستن که برای هر برنامه نویس iOS لازمه بدونه. تغییرات نسخه ای معمولاً روی جزئیات سینتکس یا اضافه شدن قابلیت های جدید هستن که بعد از فهم پایه، خیلی راحت میشه باهاشون کنار اومد.
پس، اگه تصمیم گرفتید که وارد دنیای پرهیجان برنامه نویسی iOS بشید و به دنبال یه شروع محکم و اصولی هستید، پیشنهاد می کنم حتماً این کتاب رو در نظر بگیرید. می تونید برای خرید کتاب به وب سایت ناشر (دیباگران تهران) یا سایر کتابفروشی های آنلاین معتبر مراجعه کنید و مطالعه اش رو شروع کنید. اما یادتون باشه، برنامه نویسی فقط با خوندن کتاب یاد گرفته نمیشه. باید کد بزنید، تمرین کنید، پروژه بسازید و از اشتباهاتتون درس بگیرید. این کتاب یه ابزار عالیه، ولی چطور ازش استفاده کنید، کاملا به خودتون بستگی داره.
به امید موفقیت شما در ساخت اپلیکیشن های جذاب!
سوالات متداول
برای این مقاله، بخش سوالات متداول ارائه نشده است.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "خلاصه کتاب برنامه نویسی iOS – مقدماتی تا پیشرفته (قنبری)" هستید؟ با کلیک بر روی کتاب، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "خلاصه کتاب برنامه نویسی iOS – مقدماتی تا پیشرفته (قنبری)"، کلیک کنید.