تخم شربتی، راهکاری جادویی برای یبوست و چاقی
تخم شربتی یکی از محبوبترین ترکیباتیست که در شربتهای ایرانی استفاده میشود و بسیار پرطرفدار است. این گیاه علاوه بر رفع تشنگی خواص فوق العاده زیادی برای سلامتی بدن دارد.

از طرفی شکل ژلهای مانند این گیاه در آب باعث میشود که خوردن آن حتی برای کودکان هم دلچسب و مورد پسند باشد. اگر دوست دارید که در مورد خواص و ارزش غذایی تخم شربتی بیشتر بدانید و در عین حال از مضرات مصرف زیاد آن هم باخبر شوید مقاله امروز دکتر کرمانی را از دست ندهید!
تخم شربتی چیست؟
تخم شربتی گیاهی یک ساله به شکل ریحان با نام علمی (Ocimum Bascilicum) است که نیازی به کاشتن ندارد. این گیاه بومی مناطق گرمسیری آفریقا و آسیا است اما در سایر نقاط جهان نیز استفاده از آن رایج است.
دانههای این ماده با نامهای مختلفی همچون تخم ریحان کوهی یا شیرین بادروج دانه سابجا (Sabja) و.. نیز شناخته میشود. دانه تخم شربتی بیضی شکل و به رنگ سیاه است که وقتی در آب خیسانده میشود دانهها متورم شده و در اطراف آنها یک بافت ژلاتینی شکل میگیرد.
برگهای این گیاه مانند ریحان است با این تفاوت که گیاه تخم شربتی برگهای ریزتر و بوی کمتری دارد. این گیاه معمولا در اوایل بهار در مناطق کوهستانی و بیابانی رشد میکند.
مردم هندوستان و آسیای جنوب شرقی از این دانهها علاوه بر نوشیدنی در دسرهای خود نیز استفاده میکنند. این گیاه کالری بسیار کمی دارد. از این رو استفاده از آن در اکثر نقاط جهان بسیار رایج و پرطرفدار است.
تفاوت تخم شربتی با دانه چیا
دانههای تخم شربتی ریز بیضی شکل و به رنگ سیاه است و طول هر دانه حدود یک میلی متر است. اما دانههای چیا طیف رنگی مختلفی از جمله سیاه سفید و خاکستری دارند و اندازه متوسط آنها بین یک تا دو میلیمتر است و از دانههای تخم ریحان بزرگتر هستند.
اکثر مردم هر دو دانه را به صورت خام و خیس خورده در آب میل میکنند؛ اما محبوبیت تخم شربتی در بین مردم بیشتر از دانه چیا است:
- تخم شربتی سرشار از فیبر محلول به ویژه پکتین است و سریعتر در آب متورم میشود؛ حال آنکه چیا فیبر کمتری دارد.
- اما امگا 3 دانه چیا دو برابر بیشتر از تخم شربتی است.
- هر دو دانه طعم و مزه شیرین و ملایمی دارند با این تفاوت که از تخم شربتی بیشتر در دسرها و نوشیدنیها استفاده میشود اما معمولا دانه چیا را به غذاها و سالادها اضافه میکنند.
خاصیت معجزه آسای تخم شربتی برای لاغری
از قدیم الایام گفتهاند که دانه خوب محصول خوبی میدهد. وقتی از تناسب اندام و سلامتی صحبت میشود اکثر مردم به دنبال راهی سریع و یک شبه هستند تا به وزن ایده آل خود برسند.
غافل از آنکه استفاده از داروهای لاغری یا رژیمهای غیر اصولی و سنگین چیزی به جز ضرر برای ما نخواهند داشت.
پروسه کاهش وزن علاوه بر استمرار نیازمند یک رژیم لاغری اصولی است که در کنار کاهش سایز انواع ویتامینها و مواد معدنی را در برنامه غذاییمان بگنجاند.

از طرفی این گیاه به طور نامحسوس به کنترل اندازه وعدهها و میان وعدههای غذایی ما کمک کرده و باعث کنترل وزنمان میشود. وقتی ما میلی به خوردن خوراکیها و تنقلات ناسالم نداشته باشیم در مسیر درست و همیشگی کاهش وزن قدم برداشتهایم.
اگر قصد کاهش وزن دارید و از رژیم لاغری خاصی استفاده میکنید از خوردن تخم شربتی و گنجاندن آن در رژیم غذایی
ارزش غذایی تخم شربتی
تحقیقات نشان میدهند که ترکیبات غذایی دانههای این گیاه به تناسب محلی که مردم آن را پرورش میدهند متفاوت است. اما به طور کلی 100 گرم دانه تخم شربتی دارای این میزان ارزش غذایی میباشد:
کالری و مواد مغذی | مقدار |
کالری | 60 |
پروتئین | 8/14 گرم |
کربوهیدرات | 8/63 گرم |
فیبر | 6/22 گرم |
آهن | 27/2 میلیگرم |
منیزیم | 55/31 میلیگرم |
روی | 58/1 میلیگرم |
ویتامین E | 8/0 میلیگرم |
چربی | 8/13 گرم |
امگا 3 | 9358 میلیگرم |
ویتامین A | 9 گرم |
ویتامین C | 9 گرم |
طبع تخم شربتی
تخم شربتی یکی از دانههای بسیار محبوب است که در طب سنتی و درمانهای گیاهی نیز از جایگاه ویژهای برخوردار میباشد. متخصصان طب سنتی طبع این گیاه را گرم و تر معرفی کردهاند. به همین خاطر مصرف آن برای افراد سرد مزاج بسیار مفید است.
اما استفاده از این گیاه برای افراد گرم مزاج ممنوع نیست؛ مشروط به اینکه به صورت کنترل شده از آن استفاده نمایند.
دیگر خواص تخم شربتی برای بدن
تحقیقات بسیار زیادی نشان میدهد که این ماده منبع غنی ویتامینها و مواد مغذی است و دارای خواص و فواید فراوانی برای سلامتی و کاهش وزن میباشد.
تخم شربتی یک آنتی اکسیدان و ضد التهاب قوی است که از بدن در برابر برخی بیماریها محافظت میکند. در ادامه مقاله برخی از خواص معجزه آسای این گیاه را توضیح خواهیم داد:
عطش و تشنگی شما را رفع مینماید
استفاده از دانههای این گیاه به عنوان شربت در کنار خاکشیر نوشیدنی پرخاصیت رفع عطش و تشنگی روزهای گرم تابستان است که به کاهش حرارت بدن و اسید معده کمک میکند.
علاوه براین شما میتوانید دانههای این گیاه را به نوشیدنیهایی همچون لیموناد آب نارگیل میلک شیک اسموتی ماست و.. نیز اضافه کرده و از طعم بی نظیر آن لذت ببرید.
سطح قند خون را کاهش میدهد
بررسی تحقیقاتی محققان آمریکایی بر روی دانههای این ماده نشان میدهد که این گیاه دارای خاصیت ضد دیابتی بسیار معجزه آسایی است. دانههای تخم شربتی فیبر بالایی دارند.
بنابراین اگر افراد دیابتی از این دانهها به طور منظم و قبل از مصرف وعدههای غذایی خود استفاده کنند سطح گلوکز خون آنها کاهش پیدا میکند.

اگر خودتان یا یکی از اعضای خانواده به بیماری دیابت مبتلا هستید با مصرف روزانه آن در حد اعتدال میتوانید به ثابت نگه داشتن سطح قند خون خود و در نهایت کنترل بیماری دیابت کمک کنید.
یبوست و حالت اسیدی بدن را برطرف میکند
اسیدی شدن بدن به بالا رفتن میزان اسید در بدن گفته میشود که در این وضعیت بدن ما به شدت مستعد ابتلا به بیماریهای مزمن خواهد بود.
دانههای تخم شربتی سرشار از فیبر محلول هستند که گنجاندن آنها در رژیم غذایی به کم آبی بدن کمک کرده و حرکات روده را به خصوص در دوران رژیم غذایی تسهیل مینماید.
از آنجا که یک علت یبوست کم بودن میزان فیبر در بدن است و این ماده سرشار از فیبر است برای افرادی که از یبوست مزمن رنج میبرند یک داروی شفابخش است.
علاوه براین تخم شربتی به تعادل متابولیسم بدن کمک کرده و تعداد باکتریهای خوب روده را افزایش میدهد. این مسئله تا حد زیادی به کاهش اسیدیته بدن ما کمک میکند.
مصرف انواع دانهها بخصوص دانههای تخم شربتی یکی از توصیههای اکید متخصصان تغذیه و رژیم لاغری است که هیچوقت از تکرار آن خسته نمیشوند.
خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد
به طور متوسط هر یک قاشق غذا خوری تخم شربتی دارای 5/2 گرم چربی است که 1240 میلیگرم آن از نوع آلفا لینولنیک اسید (ALA) است.
آلفا لینولنیک اسید یکی از اجزای تشکیل دهنده چربی امگا 3 است که تاثیرات مفیدی بر روی فشار خون عملکرد قلب و عروق انعقاد و پاسخهای ایمنی بدن دارد.
از بدن در برابر سرطانها محافظت مینماید
دانههای تخم شربتی منبع غنی از آنتی اکسیدانهای قوی همچون فلاونوئیدها و پلی فنولها هستند. فلاونوئیدها به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی ضد التهابی و ضد سرطانی خود به تعدیل عملکرد آنزیمهای سلولی در بدن ما کمک میکنند.
علاوه براین ویتامین C موجود در تخم شربتی باعث بالا بردن سیستم ایمنی بدن میشود و از این طریق سپر دفاعی بدن در برابر انواع سرطانها خواهد بود.
کلسترول خون را کاهش میدهد
پکتین نوعی فیبر محلول موجود در دانههای تخم شربتی شیرین است که سطح کلسترول را کاهش میدهد و از جذب آن در رودهها جلوگیری مینماید.
استرس و اضطراب را کاهش میدهد
جالب است بدانید که تخم شربتی دارای اثر آرامش بخشی بر روی ذهن و جسم است. این گیاه استرس اضطراب و تنش روزانه ما را کاهش داده و باعث میشود تا احساس شادی بیشتری داشته باشیم.

در رشد و تقویت موها موثر است
دانههای تخم شربتی سرشار از پروتئین است که این نوع پروتئین ریزش موها را کاهش داده و به رشد و تقویت آنها کمک میکند. براساس تحقیقات زینک و آهن موجود در این گیاه از قرصهای آهن و زینک موجود در بازار موثرتر است!
آکنه و جوشها را رفع مینماید
تخم شربتی به سبب دارا بودن خاصیت ضد ویروسی مانند یک سم زدای قوی در بدن عمل کرده و سیستم داخلی ما را پاکسازی مینماید. این موضوع به تدریج بر روی پوست ما تاثیر گذاشته و آکنه و جوشهایمان را برطرف میکند.
تخم شربتی را با چه چیزهایی بخوریم؟
دانههای تخم شربتی پس از آنکه خیسانده میشوند طعم ملایم و بافت ژلاتینی به خود میگیرند. به همین خاطر شما میتوانید به راحتی آنها را به نوشیدنی و دسرهای خود اضافه کنید.
به طور معمول برای افزودن دانههای تخم شربتی ابتدا آن را بخیسانید و پس آن به عنوان رویه یا ترکیب به این خوراکیها و نوشیدنیها اضافه کنید:
- دسرهای سرد
- اسموتی و میلک شیک
- لیموناد خاکشیر یا نوشیدنیهای دیگر
- ماست
- بلغور جو دوسر
علاوه بر مواردی که گفتیم در برخی از مناطق مردم دانههای آن را آسیاب کرده و به غذاهای خود اضافه میکنند. اما عموما این روش طرفداران زیادی ندارد.
طرز تهیه تخم شربتی
به سبب خاصیتی که تخم شربتی در رفع تشنگی و عطش دارد معمولا از این گیاه به صورت نوشیدنی و شربت در فصل تابستان استفاده میشود. طرز تهیه این شربت بسیار ساده است:
- کافیست دانههای این گیاه را به اندازه در لیوانهای آب بریزید و بعد از گذشت نهایتا 10 الی 15 دقیقه به آن مقداری شکر و آبلیمو اضافه کنید.
- همچنین برای خوشمزهتر شدن شربت آن میتوانید به آن زعفران دم کرده گلاب و خاکشیر هم اضافه کنید.
- علاوه براین اگر دوست دارید که این نوشیدنی رژیمیتر باشد اضافه نمودن چند قاشق عسل یا سکنجبین نیز جایگزین خوبی است.
مضرات مصرف تخم شربتی
به صورت کلی اگر تخم شربتی را به صورت محدود مصرف کنید خطری برایتان نخواهد داشت. اما حواستان باشد که دانههای بیضی شکل تخم شربتی را بیشتر از یک قاشق غذا خوری در طول روز مصرف نکنید. با این حال این میزان نیز ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد.
از مضرات و عوارض مصرف بیش از اندازه دانههای تخم شربتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفراغ
- اسهال
- رفلاکس
- سردرد
- بیاشتهایی
- افت قند خون
چه کسانی مجاز به مصرف تخم شربتی نیستند؟
- افرادی که از داروهای خاصی از جمله داروهای فشار خون داروهای قلبی کلیه کبد و.. استفاده میکنند
- افرادی که به تازگی جراحی خاصی انجام دادهاند به سبب کند شدن فرآیند لخته شدن خون
- افرادی که دچار اختلالات هورمونی هستند
- مادران باردار و شیرده به دلیل تغییر سطح استروژن در بدن
نکته: اگر در دوران بارداری یا شیردهی هستید برای مصرف این دانهها حتما با پزشک خود مشورت کنید.
آنچه از مقاله تخم شربتی آموختیم:
در این مقاله خواندیم تخم شربتی علاوه بر رفع تشنگی خواص فوق العاده زیادی برای سلامتی بدن دارد. سرشار از ویتامین و مواد مغذی است و اصلیترین خاصیت آن مربوط به لاغری و کاهش وزن است. فیبر بالای موجود در این دانهها علاوه بر رفع احساس گرسنگی به کنترل وزن و کاهش اشتهای شما کمک میکند. به علاوه این گیاه برای رفع یبوست و کم آبی بدن نیز بسیار موثر است.
با این حال مصرف روزانه بیشتر از یک قاشق غذاخوری از تخم شربتی میتواند برای بدن مضراتی از قبیل روش های درمان اسهال استفراغ افت قند خون و.. را به همراه داشته باشد. به همین خاطر اگر دچار اختلالات هورمونی یا بیماری خاصی هستید حتما قبل از مصرف این دانههای ریز و بیضی شکل با پزشک خود موضوع را در میان بگذارید.
منابع: kermany.com
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تخم شربتی، راهکاری جادویی برای یبوست و چاقی" هستید؟ با کلیک بر روی کسب و کار ایرانی, پزشکی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تخم شربتی، راهکاری جادویی برای یبوست و چاقی"، کلیک کنید.