هشدار یک جامعه شناس درباره افزایش خانه های اشتراکی

هشدار یک جامعه شناس درباره افزایش خانه‌های اشتراکی
آفتاب نیوز :

اردشیر گراوند جامعه شناس و پژوهشگر اجتماعی گفت: «در حالی که در نسل گذشته شش تا بچه هم در یک اتاق می خوابیدند. در سال های اخیر شاهد این هستیم الگوی – خانه های اشتراکی – حضور دو خانواده در یک خانه به دلیل افزایش هزینه تامین مسکن و مشکلات اقصادی و اشتغال گسترش پیدا کرده است. این الگو – خانه های اشتراکی – را مردم انتخاب می کنند که تابع جو اقتصادی – اجتماعی کشور اتفاق افتاده است. با توجه به سبک پوشش حاکم بر کشور و فارغ از اینکه فشار اقتصادی منجر به افسردگی شدید در خانواده می شود به نظر من فساد اخلاقی و جرائم جدی جنسی جسمی و فراوانی را هم به وجود می آورد. چون به این سبک از زندگی عادت نکردیم و ورود به این سبک زندگی الگوی تعاملات را تغییر می دهد. وقتی یک خانه متعلق به دو خانواده باشد هر کدام می توانند سر زده وارد خانه شوند در حالی که مشخص نیست کسی که در خانه است در چه حالتی به سر می برد.» 

اردشیر گراوند جامعه شناس و استاد دانشگاه روی آوردن خانواده ها به خانه های اشتراکی و معضلات آن را مورد ارزیابی قرار داده و گفت: «در گذشته دختران و پسران مجرد در خانه های اشتراکی زندگی می کردند و اکثرا یک اتاق خواب اختصاصی داشتند و از دیگر نقاط خانه مانند حمام آشپزخانه و… به صورت اشتراکی استفاده می کردند. این خانه ها در حد تجرد و آدم همجنس مسائل متعدد دارد اما مسئله حادی ایجاد نمی کند. خوابگاه های دانشجویی نیز به نوعی الگویی از این خانه های مجردی است که بسیاری از دانشجویان آن را تجربه کرده اند. 

اما در حال حاضر تحت شرایط اقتصادی و اجتماعی عجیب غریبی گیر افتادیم و معیشت خانواده به خطر افتاده و هزینه درآمد خانوار تنظیم نیست. ۴۰ سال پیش جوانان پس از ازدواج در یکی از اتاق های خانه پدری زندگی خود را شروع می کرد تا شرایط استقلال را پیدا کند و خانه ای بگیرد و از خانواده جدا شود در نسل گذشته و تقریبا از ابتدای دهه ۷۰ به بعد تاریخ این نوع زندگی منقضی شد و جوانان از همان آغاز ازدواج خانه مستقلی برای خود دست و پا می کردند و الگو زندگی در خانه پدری منسوخ شد. این خانه های اشتراکی اگر ۵۰ سال پیش بود جای تعجب نداشت چون مردم در دوران تجربه آن بودند به دلیل مشکلات اقتصادی تعداد زوج هایی که خانه های اشتراکی روی آورده اند بیشتر شده است.» 

۳۵درصد خانوار ها هیچ شاغلی ندارند

این استاد دانشگاه و پژوهشگر اجتماعی خاطرنشان کرد: «از ابتدای دهه ۷۰ تا کنون سبک زندگی منسوخ شده است. چرا که یک سبک اقتصادی – اجتماعی جدیدی بر ایران عارض شد که حریم خصوصی برای فرزندان و خانوار ها برای آن ها موضوعیت پیدا کرد و تحصیلات و باسوادی نیز باعث شد که هر کسی به حق و حقوق انسانی خود واقف شدند. در حال حاضر جامعه دچار بحران اقتصادی شده است و هزینه درآمد خانوار تنظیم نیست و خانوار ها نمی توانند هزینه زندگی خود را تامین کنند. 

حدود ۳۵ درصد از خانوار های ایران هیچ شاغلی ندارند و گاهی هم یک شاغل در خانواده دارند. یعنی در حال حاضر تعداد شاغل در خانوار در ایران به حدود ۰.۷ میل پیدا کرده است. خانوار هایی که هیچ شغل و درآمد ندارند باید به یک مدل دیگری از زندی تنگ دهند.»

خانه های اشتراکی منجر به افزایش فساد اخلاقی شده اند

این جامعه شناس با اشاره به این که نسل جدید هیچ ذهنیتی از زندگی دو بچه در یک اتاق هم ندارند گفت: «در حالی که در نسل گذشته شش تا بچه هم در یک اتاق می خوابیدند. در سال های اخیر شاهد این هستیم الگوی – خانه های اشتراکی – حضور دو خانواده در یک خانه به دلیل افزایش هزینه تامین مسکن و مشکلات اقصادی و اشتغال گسترش پیدا کرده است. 

این الگو – خانه های اشتراکی – را مردم انتخاب می کنند که تابع جو اقتصادی – اجتماعی کشور اتفاق افتاده است. با توجه به سبک پوشش حاکم بر کشور و فارغ از اینکه فشار اقتصادی منجر به افسردگی شدید در خانواده می شود به نظر من فساد اخلاقی و جرائم جدی جنسی جسمی و فراوانی را هم به وجود می آورد. چون به این سبک از زندگی عادت نکردیم و ورود به این سبک زندگی الگوی تعاملات را تغییر می دهد. وقتی یک خانه متعلق به دو خانواده باشد هر کدام می توانند سر زده وارد خانه شوند در حالی که مشخص نیست کسی که در خانه است در چه حالتی به سر می برد.»

بزهکاری در مسکن فیچینو افزایش پیدا کرده است

گراوند درباره مشاعات خانه های اشتراکی و شیوع این سبک زندگی به دیده بان ایران گفت: «شاید در ابتدا استفاده و تمیز کردن مشاعات بدون مشکل پیش برود اما در ادامه مشکلاتی را به وجود می آورد. اما غیر از مشاعات و موضوعات اخلاقی عاطفی روانی جسمی و جنسی که به آن اشاره کردیم خشونت های متعددی هم پیش می آید. 

من فکر می کنم فارغ از این موضوعات جنایت های عجیب غریبی هم افزایش می کند. باید بررسی شود که پس از مدتی تعداد پرونده های جرایم جنسی افزایش می یابد یا خیر؟ جنایت های این مشارکت بیشتر می شود یا خیر؟ فساد های اخلاقی افزایش پیدا می کند یا خیر؟» 

او در پاسخ به این سوال که معتقد هستید جرائم جنسی عاطفی و جنایت ها در خانه های اشتراکی افزایش می یابد؟ تاکید کرد: «حتما. انواع جرائم عمومی در بین ساکنان این خانه ها افزایش می یابد. بررسی ها حاکی از آن است افرادی که از خانه های ویلایی به «مسکن فیچینو» نقل مکان کردند انواع فساد ها پیش آمده است. این در حالی است که مسکن فیچینو ها مستقل است چه برسد در خانه های اشتراکی.»

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "هشدار یک جامعه شناس درباره افزایش خانه های اشتراکی" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "هشدار یک جامعه شناس درباره افزایش خانه های اشتراکی"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه