چرا فرهنگستان «هشتک» را برای «هشتگ» تصویب کرد؟

چرا فرهنگستان «هشتک» را برای «هشتگ» تصویب کرد؟

پس از تصویب واژۀ «هفتک» برای «تیک» که ملاک گزینش آن شباهت نشان تیک به عدد هفت بود دلیل تصویب «هشتک» برای «هشتگ» نیز پرسش برانگیز شد.

به گزارش فیچینو گروه واژه گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی با طرح این مسئله نوشته است: علامت هشتگ (که آن را بر روی صفحه کلید تلفن با نام «پوند» یا «مربع» هم می شناسیم) نشانی کهن است که در روم باستان در متن ها برای تمایز اعداد از حروف به کار می رفت. بعدها در دهۀ ۱۹۶۰ میلادی این نشان وارد حوزۀ مخابرات شد و در دهۀ اول قرن ۲۱ به حوزۀ فنّاوری اطلاعات راه یافت و مدت هاست که از آن به عنوان نشانی برای گروه بندی موضوع ها در فضای مجازی استفاده می شود. این نشان هنگامی که در حوزۀ مخابرات به کار می رفت علاوه بر واژۀ hash (هاشور) دارای مترادف های دیگری چون square (مربع) octothorpe (هشت خان) و octothorn (هشت خار) هم بود.

پیشوندوارۀ -octo در این واژه ها معنی «هشت» thorpe معنی تکه زمین یا دهکده و مجازاً معنی «جا» «محفظه» و «خان» و واژۀ thorn معنی «خار» را دارد. hashtag (با معنای واژه به واژۀ «برچسب هاشوری») آمیزه ای از دو واژۀ hash (هاشور) و datatag (برچسب داده ها) است. فرهنگستان زبان و ادب فارسی با درنظر گرفتن این ریشه شناسی ها و با استفاده از جورسازی معناوایی (معنایی-آوایی) یا همان phono-semantic matching واژۀ «هشتک» را که در آن پسوند «ـَک» بیشتر کارکرد نسبت سازی و اسم سازی داشته و از نظر آوایی هم شباهت کامل به هشتگ انگلیسی دارد برای هشتگ تصویب کرد؛ چراکه به عنوان یک اصل شباهت آوایی نوواژه ها به وام واژه ها پذیرش و کاربرد آن ها در جامعه را افزایش می دهد. فرهنگستان از این قاعده در تصویب واژه های دیگری نیز بهره برده است.

دکتر رضا عطاریان و سمانه ملک خانی

گروه واژه گزینی فاوا (رایانه و فناوری اطلاعات و ارتباطات)

 پایان خبر فیچینو

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "چرا فرهنگستان «هشتک» را برای «هشتگ» تصویب کرد؟" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "چرا فرهنگستان «هشتک» را برای «هشتگ» تصویب کرد؟"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه