سندرم بوی ماهی؛ بیماری نادر متابولیک

فیچینو/اصفهان سندرم بوی ماهی یا «تری متیلامینوریا» یک بیماری متابولیکی نادر است که باعث بروز بویی شبیه به ماهی گندیده در بدن می شود و می تواند زندگی اجتماعی و روانی فرد را تحت تأثیر قرار دهد.
به گزارش فیچینو و به نقل از لایوساینس تری متیلامینوریا(TMAU) که به عنوان سندرم بوی ماهی نیز شناخته می شود یک بیماری متابولیکی نادر است که در آن بدن فرد بویی مشابه ماهی گندیده تولید می کند. این بیماری معمولاً در دوران بلوغ بروز می کند و به دلیل تولید زیاد تری متیلامین یک ماده شیمیایی با بوی ماهی) در بدن ایجاد می شود. این ماده به طور طبیعی توسط باکتری های روده به عنوان محصول جانبی هضم غذاهایی مانند تخم مرغ جگر حبوبات و غذاهای دریایی(ماهی ماهی مرکب و خرچنگ) تولید می شود.
در شرایط عادی آنزیم هایی که از ژن FMO3 کدگذاری می شوند تری متیلامین را به یک ماده بی بو به نام تری متیلامین N-اکسید تبدیل کرده و از طریق ادرار دفع می کنند اما در مبتلایان به TMAU این فرایند آنزیمی به درستی انجام نمی شود به طوری که تری متیلامین در بدن تجمع یافته و در مقادیر زیاد از طریق عرق ادرار و بازدم آزاد می شود که باعث ایجاد بوی ماهی گندیده می شود. بیشتر موارد TMAU ناشی از جهش های ژنتیکی در ژن FMO3 هستند که این آنزیم را از کار می اندازد. این بیماری به صورت اتوزومال مغلوب به ارث می رسد به این معنا که فرد برای ابتلا به بیماری باید دو نسخه از ژن معیوب(یک نسخه از هر والد) را به ارث ببرد.
در موارد نادر TMAU ممکن است به دلیل مصرف مقادیر زیاد غذاهایی که باعث تولید تری متیلامین می شوند یا به دلیل نارسایی کبد و برخی درمان های پزشکی مانند درمان جایگزینی تستوسترون رخ دهد که بر فرایند تولید و پردازش تری متیلامین تأثیر می گذارند. تغییرات هورمونی ناشی از چرخه قاعدگی نیز می تواند باعث شکل موقت این بیماری شود.
علائم TMAU ممکن است از بدو تولد ظاهر شوند یا در دوران بلوغ(معمولاً در سنین ۸ تا ۱۳ سال در دختران و ۹ تا ۱۴ سال در پسران) آغاز شوند. در برخی بیماران بوی ماهی به طور دائمی وجود دارد در حالی که در برخی دیگر این بو ممکن است به صورت متناوب بروز کند. استرس و رژیم غذایی بیمار می تواند با افزایش تولید عرق و تری متیلامین علائم را تشدید کند. با اینکه TMAU کشنده نیست اما می تواند تأثیرات مخربی بر کیفیت زندگی افراد بگذارد به ویژه در روابط اجتماعی شغلی و سلامت روانی آن ها. بسیاری از بیماران ممکن است با افسردگی اضطراب و حتی افکار خودکشی روبه رو شوند.
برای TMAU هیچ درمان قطعی وجود ندارد اما پزشکان ممکن است توصیه کنند که بیماران از مصرف غذاهایی که حاوی تری متیلامین یا موادی که به این ترکیب شیمیایی تبدیل می شوند خودداری کنند. این غذاها شامل شیر گاوهای تغذیه شده با گندم تخم مرغ جگر قلوه غذاهای دریایی و نخود هستند. علاوه بر این توصیه هایی برای بهبود وضعیت بیماران شامل شست وشوی پوست با صابون یا شامپوی کمی اسیدی خودداری از ورزش های شدید که موجب تعریق می شود شست وشوی مکرر لباس ها و استفاده از ضد عرق است همچنین کاهش استرس می تواند به بهبود علائم کمک کند.
در برخی موارد پزشکان ممکن است آنتی بیوتیک های کم دوز تجویز کنند تا تعداد باکتری های روده که تری متیلامین را متابولیزه می کنند کاهش یابد. علاوه بر این زغال فعال می تواند برای کاهش میزان تری متیلامین جذب شده از روده تجویز شود. با این حال زغال فعال می تواند با بسیاری از داروها تداخل داشته باشد بنابراین باید با احتیاط مصرف شود.
پایان خبر فیچینو
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "سندرم بوی ماهی؛ بیماری نادر متابولیک" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "سندرم بوی ماهی؛ بیماری نادر متابولیک"، کلیک کنید.