وقتی رزمندگان اصفهانی خرمشهر و رسانه های بین المللی را فتح کردند

وقتی رزمندگان اصفهانی خرمشهر و رسانه‌های بین‌المللی را فتح کردند

فیچینو/اصفهان نخستین پیام پیروزی و آزادسازی شهر خرمشهر در سوم خردادماه 1361 توسط «حاج احمد کاظمی» مخابره می شود. در این پیام، «احمد کاظمی» خبر آزادی خرمشهر را با بی سیم خود اعلام می کند و با لهجۀ شیرین نجف آبادی می گوید: «خرمشهر را خداوند آزادش کرد.»

عملیات «بیت المقدس» در چهار مرحله انجام شد و در حالی که رزمندگان در دو مرحله اول به پیروزی رسیده بودند در مرحلۀ سوم که همان آزادسازی خرمشهر بود با مقاومت ارتش صدام مواجه شدند. نیروهای دشمن حضور پرشماری در منطقۀ شلمچه داشت و نیروهای خودی در دو مرحلهٔ قبل خسته شده بودند. همین دلایل مانع از پیشروی اساسی در این مرحله شد و نیروهای خودی بعد از مقداری پیشروی، در 3 کیلومتری شلمچه استقرار یافتند. اهداف مورد نظر این مرحله به طور کامل محقق نشد، اما تعداد زیادی از نیروهای عراقی منهدم شده و اطلاعاتی از آرایش دشمن به دست آمد که برای اجرای مرحله چهارم عملیات و فتح خرمشهر مفید واقع شد.

در این زمان همۀ خبرگزاری های کشورهای حامی صدام جنگ روانی شدیدی علیه رزمندگان ما و به نفع صدام به راه انداخته و پیام های قرارگاه جنگ عراق و پیام صدام را منعکس می کردند. آنها بر نفوذ ناپذیری خرمشهر صحه گذاشتند، اما خرمشهری که 30 هزار نفر نیروی نظامی عراقی را در خود جای داده بود، در مرحلهٔ بعدی زیر قدم های لشکریان خودی قرار گرفته و اضمحلال ارتش متجاوز بعث عراق را به چشم دید.

نیروهای عراقی وقتی با مقاومت نیروهای خودی مواجه شدند، به شدت روحیهٔ خود را از دست دادند، اما جسارت گریختن را نیز نداشتند، زیرا در آیین بعثی ها ممکن بود که سربازان فراری تیرباران شوند. از طرفی از اسارت توسط نیروهای ایرانی نیز بیم داشتند.

در همین راستا یکی از فرماندهان گردان های تیپ امام حسین(ع) نقل کرده است: «ما یک افسر عراقی را اسیر کرده بودیم که اصرار داشت فقط با هم درجهٔ خودش صحبت خواهد کرد. ما هم حاج حسین خرازی را مطلع کردیم. «حاج حسین خرازی» آمد و بین او و افسر عراقی گفت وگویی شکل گرفت. من عربی می دانستم و این گفت وگوها را ترجمه می کردم. سپس «حاج حسین خرازی» دست های افسر عراقی را باز کرد و گفت: «برو به نیروهایتان بگو ما آدم های بدی نیستیم، ولی از خاکمان نمی گذریم.» سپس قمقمۀ آبش را به آن افسر داد و او در حالی رفت که مدام پشت سرش را نگاه می کرد. یکی دو ساعت بعد، صدای هیاهو و شعار به گوش می رسید. به سمت خاکریز روانه شدم و روی آن ایستادم. دیدم که جمعیت زیادی از عراقی ها زیرپوش های سفیدشان را به علامت تسلیم بالای سرشان گرفته بودند و به ستون به طرف مواضع ما می آمدند. جلوی این ستون، افسری که به دست «حاج حسین خرازی» آزاد شده بود، حرکت می کرد.» این گونه بود که در عملیات بیت المقدس جمعیت زیادی از سربازان عراقی اسیر شدند.

دو نفر از فرماندهان شجاع سپاه یعنی «حاج حسین خرازی»، فرمانده «تیپ 14 امام حسین (ع)» و «حاج احمد کاظمی»، فرمانده «تیپ 8 نجف اشرف»، در خط مقدم مرحلهٔ چهارم مشغول هدایت نیروها بودند و نخستین پیام پیروزی و آزادسازی شهر خرمشهر در سوم خرداد 1361 توسط «حاج احمد کاظمی» مخابره می شود.

در این پیام، «احمد کاظمی» خبر آزادی خرمشهر را با بی سیم خود اعلام می کند و با لهجۀ شیرین نجف آبادی می گوید: «خرمشهر را خداوند آزادش کرد.» او پیش از امام خمینی(ره) این جملهٔ معروف امام را که «خرمشهر را خدا آزاد کرد»، به زبان آورده بود. در گفت وگوی پشت این بی سیم که چند سال از انتشار عمومی آن در شبکه های اجتماعی می گذرد، «حاج احمد کاظمی» می گوید: «من به عنوان اولین فرمانده وارد خرمشهر شدم» و فردی آن سوی بی سیم ناباورانه پاسخ می دهد: «کجایی؟» شهید کاظمی مجدداً تکرار می کند: «وارد خرمشهر شدم.»

پس از «حاج احمد کاظمی»، «حاج حسین خرازی» به همراه نیروهایش وارد خرمشهر شدند و نخستین یگان تیپ امام حسین(ع) و تیپ نجف اشرف از اصفهان نام خود را به عنوان اولین آزادسازان خرمشهر ثبت کردند.

پوشش خبری عملیات بیت المقدس در رسانه های جهانی

رادیو BBC در تاریخ پنجم خردادماه 1361 نوشته بود: «از زمانی که خبرنگاران غربی از نیروهای عراقی در خرمشهر دیدن کرده و از روحیهٔ خوب آنها گزارش داده اند، بیش از سه یا چهار روز نمی گذرد که ناگهان همه شهر از دست عراقی ها بیرون کشیده شده است.»

خبرگزاری رویتر نیز این گونه موضع گیری کرده بود: «خرمشهری که ایرانی ها آن را خونین شهر نامیده اند، در پی یک نبرد 2 روزه توسط ایران آزاد شد. بر پایهٔ این گزارش، 30 هزار تن از نیروهای عراقی که از خرمشهر دفاع می کردند پس از کشته شدن فرماندهانشان در برابر نیروهای ایران تسلیم شدند.»

خبرگزاری آسوشیتدپرس دست به تحلیل زده و نوشته بود: «بنا به گزارش آسوشیتدپرس از بیروت، ایران دیروز ادعا کرد که نیروهای شجاع آن بعد از 578 روز، شهر ساحلی خرمشهر را آزاد کرده و بدین ترتیب به حضور نظامی ارتش عراق در تمام منطقه نفت خیز خوزستان پایان داده است. اگر ادعاهای به عمل آمده از سوی خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران صحت داشته باشد، آزادی خرمشهر به معنای شکستی حقارت آمیز برای رژیم صدام است. خرمشهر آخرین دژ تحت کنترل عراقی ها در خوزستان بود»

منبع: کتاب نبرد بیست و ششم؛ تالیف از حسین سالمی

پایان خبر فیچینو

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "وقتی رزمندگان اصفهانی خرمشهر و رسانه های بین المللی را فتح کردند" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "وقتی رزمندگان اصفهانی خرمشهر و رسانه های بین المللی را فتح کردند"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه